Veel is op te lossen met plugins. Sterker nog, alles is op te lossen met plugins. Kijk eens op de plugins-pagina van WordPress, en je ziet plugins aangeboden die werkelijk van alles kunnen. Met een gratis versie, en na een tijdje verschijnt de pro-versie en dan moet er betaald worden. En werkelijk voor de meest onbenullige dingen wordt een plugin-oplossing aangeboden terwijl het vaak prima met het gewone wordpress-gereedschap kan, zonder verder gedoe.

Voorzichtig met plugins

Ik ben voorzichtig met plugins, dus. Vooral door plugins enkel daar te gebruiken waar het nodig is. In mijn sites heb ik het duidelijk verdeeld. Voor inhoud hebben we geen plugins nodig, inhoud hoort in de pages en posts. Layout regelen we in de templates, en niet in plugins. Plugins zijn nuttig als je utilities nodig hebt. Er zijn prachtige plugin-oplossingen voor backup, seo, onderhoud, enzovoort.

Maar plugins zijn niet helemaal onschuldig. Allereerst wordt een systeem trager als je veel plugins actief hebt. Jamie Marsland, een echt goede wp-developer, heeft er een aardige blog op youtube aan gewijd. Tweede bezwaar: van veel plugins worden zelden of nooit updates klaargezet. Je systeem wordt er in verloop van tijd dus niet veiliger op. En ten derde: je moet eigenlijk maar blindelings erop vertrouwen. Er is geen enkele garantie dat een plugin schoon en betrouwbaar is.

Als ik plugins ga gebruiken, kies ik in ieder geval voor plugins die gemaakt zijn door personen, clubjes of bedrijven die al enige tijd op dat terrein actief zijn en al een schare tevreden gebruikers hebben opgebouwd.

Plugin onnodig

Maar enkel als het nodig is. Simpel voorbeeld, te zien in deze site. Het probleem is inmiddels genoegzaam bekend: je emailadres moet je niet open en bloot op je site zetten, want hackers en spammers komen als vliegen erop af. Dus staat WordPress bol van de plugins die beweren dat ze dat oplossen. Met in veel gevallen een pro-versie waarvoor betaald moet worden.

Helemaal niet nodig. Mijn oplossing zie je op de homepage, in header en footer. Ik los het op met een ‘verstopt’ emailadres. Daarvoor heb ik geen loodzware plugin gebruikt. Het was gepiept met negen regeltjes javascript.

Eerste hulp

Bezig met Wordpress en kun je niet verder? Bel of mail me met je probleem. Misschien kan ik je met een paar tips al uit de brand helpen.


Bijzondere gebeurtenis

Trek de aandacht met een landing page. Een kleinere, speciale pagina of minisite voor bijv. een nieuwe activiteit of een evenement. Zet je productlancering of je winkelopening vol in het zonnetje!


Lekker lopende teksten, gestructureerde artikelen

Ben je al bezig met een nieuwe site en lukt het schrijven van je teksten niet? Ik heb stevige redactionele ervaring. Met alle plezier schaaf ik je teksten even bij. Of, als je dat liever hebt, doe ik alle schrijfwerk voor jou en zorg ik voor alle teksten.


Hulp in alle soorten en maten

Je wilt zelf helemaal je eigen webmaster zijn, van begin tot eind? Soms wil het met één klein dingetje net niet lukken. Te lastig, te druk, steeds komt er weer iets tussen, alles opnieuw gedaan en nou doet-ie het nòg niet… kom maar, geef maar hier. Kleine klusjes vind ik leuk. Raadselachtige probleempjes ook.

Het Wordpress van de toekomst is er. En nu moeten we allemaal ineens over op Full Site Editing. O jee! Of niet?

Bijna alles is op te lossen met plugins. Maar plugins zijn niet helemaal onschuldig.

Bij je mooie nieuwe site wil je misschien ook een webwinkel. Dat kan heel goed en heel gemakkelijk.

Een hacker zou gemiddeld 39 uur nodig hebben om een wachtwoord met enkel tien kleine letters te kraken. Oei, dat is snel. Doe er iets aan!

Ik kan je wordpress site verbeteren. Van wp classic naar FSE. Functionaliteiten toevoegen. Je site reorganiseren. Minder plugins. SEO. Beheer van je site. …